Havaj – Big Island, sopky a manta obrovská

Video z nočního šnorchlování s rejnoky níže v textu! Krom tohoto článku mám pro vás o Havaji další dva: Itinerář Havaj na dva týdny, report z ostrova Kauai

Další články: Jak na ubytování zdarmaSicílieKorfuZakynthosCesty s miminkem

Na Big Island jsme dorazili poté, co jsme první čtyři noci na Havajských ostrovech strávili na Kauai. Z Kauai jsme přeletěli z Hawaiian do Kailua Kona, půjčili od Budgetu auto a vyrazili na sever ostrova do městečka Honokaa. Tam jsme měli ubytování přes Airbnb na další 4 noci. V Honokaa to dle zavřenýc obchůdků dříve žilo. My jsme se tu po setmění cítili trochu strašidelně, jednou zašli na večeři do místního baru a jednou si koupili take away z krámku, kde paní ve velkých hrncích měla místní teplá jídla.

Outdoorové letiště na Big Islandu
Tradiční havajské věnce si sami nekupujte, to se musí darovat!

Autem po ostrově

Tento ostrov se ne nadarmo jmenuje Big. Za 4 dny na ostrově jsme najeli cca 700 mil. Pokud se chystáte autem vyjet až nahoru na Mauna Keu, tak doporučuji pronajmout 4×4. My to dali – hlavně díky řidičskému umu a vůli Martina – i s pohonem na dvě kola. Ale bylo to o chlup. Kdybych sem jela příště, zvolila bych objevování ostrova stylem roadtrip. Takhle jsme museli vždy zpátky do Honoky, místo abychom si ostrov hezky postupně projeli celý.

Tohle si dáte do vlasů na pravou/levou stranu dle toho, zda jste vdaná nebo ne

Sopky a Hawaii Volcanoes National Park

V dubnu 2018 tu začala soptit Kilauea, a tak byl národní vulkanický park v době našeho pobytu na Havaji zavřen. Autem se tam mohlo, ale jen projíždět a nezastavovat. Do postižených oblastí pak pouštěli pouze místní (local traffic) a do těch zničených samozřejmě nikoho. A tak jsme jeden večer strávili objížděním co nejbližších míst a snažili se lávu vidět, resp. po setmění odraz lávy na nebi – červená jako když hoří.

To nehoří, ale láva se z oceánu na nebe odráží!

Kdybychom byli plánovací typy, tak bychom si předem zajistili vyhlídkový let vrtulníkem nad oceán. Napadlo nás to ale až tam a už měli všude plno. Ztuhlé lávy si ale na ostrově užijete do syta – na kopcích, na pláži, všude možně.

Už trochu starší láva, že i flóra si na ni dovolí.
Stará láva s mladou dámou

Mauna Kea a její observatoře

Nejvyšší hora Havajských ostrovů o výšce 4 205 m.n. m. a nejvyšší hora světa, pokud nepočítáme výšku od mořské hladiny, nýbrž dna – to pak má přes 10 000 metrů a to je víc, než Mt Everest. A co je na tom divný – můžete sem dojet autem (4×4 se hodí, jinak záleží na vašem řidičském talentu, vůli auta a štěstí). My na Mauna Keu vyrazili ráno (odpoledne byla sopka v mracích) . Nahoře se můžete projít kolem, kratší i delší treky. Nahoru můžete jít taky pěšky (to se nám nechtělo a zamaskovali jsme to do časové nouze). Krom výhledů vás nahoře čekají také observatoře – no bodejť, odsud mají do vesmíru nejlepší výhled. Navíc na Havaji není skoro žádný světelný smog, takže pozorování hvězd tu začne bavit i ty největší antiromantiky.

Nevěříme, ale dojeli jsme až nahoru, v tomhle autě!
Zatiší observatoří s Martinem

Dole pod sopkou najdete informační centrum (Mauna Kea Visitor Information Station), kde každí úterý, středu, pátek a sobotu pořádají pozorování hvězd zdarma.

Tohle není momentka

Do některých observatoří vás i pustí, někde dělají i prohlídky – doporučuji si to zjistit předem a plánovat cestu tam dle toho. Turisté sem dle všeho jezí spíš až navečer, to se totiž observatoře otevírají, ale zase tu může být nával a zácpy. My potkali pár lidí. Než jsme sjeli zpátky dolů, dali jsme ještě mini trek k jezeru Waiau. A i ten nám dal v té nadmořské výšce a řidším vzduchu docela zabrat.

Observatoře se otevírají až večer
Tahle se chvíli i točila, ale větší skutek utek.

Noční šnorchlování s rejnoky – mantou obrovskou

Manta rays jsou tady velkým turistickým lákadlem, asi jako žraloci v Oslobu na Filipínách. Nešlo neodolat, zakoupili jsme večerní zážitek za 119 USD na osobu od renomovaných Fair Wind (nezapomeňte použít jejich slevový kód uvedený přímo na stránkách). V šest jsme se sešli v přístavu Keaouhou, dostali neopreny a hurá na loď. Výhodou vyplutí z této zátoky (a ne z Kony) je krátký přejezd k místu s rejnoky (cca 10 minut jízdy, je to naproti hotelu Sheraton), což jsme ocenili zejména při cestě zpátky, kdy nám po 55 minutách ve vodě byla už zima.

Připravte se na masovku, ale na úrovni, žádné přetlačování. Každá loď vyndá na vodu ponton, kterého se šnorchlující chytí a na kterém mají přichycená světla mířící dolů pod vodu. Světla přilákají plankton a ten zase přikláká rejnoky. Podvodní kameru s sebou (fotky v tý tmě dobrý nebudou, pokud nemáte něco profi). Rejnoci pak proplouvají úplně u vás, někoho se i dotknou, zatímco vy splýváte na hladině. Takto kolem nás propluli snad téměř 20x. Nádhera. Po cestě zpátky jsme dostali teplou polévku, pečivo a čaj. Spokojenost se vším všudy, jela bych znovu! Fair Wind je údajně jedna z nejtarších firem provozující tuto činnost a evidentně si dávají záležet na kvalitě servisu. Ze stejného místa vyplouvala ještě jedna firma, ale ti neměli žádné zázemí, neopreny rozdávali přímo z auta.

Šnorchlování na Big Islandu a želvy

Moje oblíbená kapitola. Nebyl den, abych na Havaji nešnorchlovala. Nejlepší šnorchlovací pláže jsou na západě ostrova a je lepší šnorchlovat ráno, dokud je voda čirá, nezvířená.

Povinná výbava na pláž, zbytek může zůstat v autě. To abychom mohli oba naráz do vody, teda pod ni. Vlastní do ní.

Zajímavým místem byl přístav Mahukona (severozápad), kde nebyla ani noha. Krom krásné viditelnosti a hejn žlutých ryb jsme našli lodní šroub a pár dalších zbytků vraku lodi.

Vyfoť mě a pak najdeme ten vrak…co z něho zbyl jen lodní šroub

Dalším méně turistickým místem je Kiholo bay (západ). Na tu si nechte alespoň dve hodiny času, jde se pěšky podél ostrova na sever, až dojdete k Wainanali rybníčku, kde jsme viděli dvě želvy. A po cestě buď ve vodě nebo na břehu další dvě. Za přílivu je jich prý víc. Na začátku cesty nedaleko parkingu je také lávová jeskyně (lava tub) se sladkou vodou – vemte si s sebou čelovku a můžete ji jít prozkoumat. Nevím, kam až vede, šli jsme jen kousek.

Salt and pepper beach – bílá jsou korály, černá kousky lávy

Lávová jeskyně – lava tube se sladkou vodou
Tady jsme viděli ty želvy – Kiholo bay

Želvy jsme ještě jeli vyhlížet na pláž s tmavým pískem nesoucí název Punalu’u (jihovýchod). Bylo už později odpoledne, pod mrakem, horší viditelnost, viděli jsme dvě.

Tady jsme taky viděli želvy, ale hůř

Velmi pěkné a nenáročné šnorchlování nabízí Kahaluu beach park (západ). Jen těch lidí je tam víc. Beach 69 (západ) je také velmi příjemná, Hapuna beach resort (západ) jakbysmet. Resortů se na Havaji nebojte. Všechny pláže jsou zdarma a hotely musejí rezervovat alespoň pár parkovacích míst pro veřejnost – i když někdy za poplatek. Prostě tam vjedete, řeknete si o povolení (permit), nafasujete papírek, co dáte za okno, a hurá na parking a na pláž. Je ale spíš o náhodě, zda natrefíte na resort, který má ještě volno. Proto raději na tyto pláže brzy ráno. Mauna Lani resort je velmi oblíbený. A pokud chcete “resortovou” upravenou pláž a nechce se vám spoléhat se na volné parkovací kapacity, dojeďte na západ Big Islandu k Puako petroglyfům, kde se dá zdarma parkovat a odkud vede cestička (cca 500 m) podél moře až na pláž resortu The Fairmont Orchid.

Hapuna beach resort

Další pláže jsme na ostrově už nestihli, ale měla jsem zálusk na šnorchlovací hvězdu Two-StepKa’awaloa cove.

Vodopády Akaka

Platíse zde symbolické vstupné (dolar nebo dva, už nevim) a pokud chcete ušetřit za parkovné, nechte auto před parkovištěm. Radí to Lonely Planet a zdálo se to jako běžná praktika. K vodopádům vede okružní vybetonovaná cestička, turistická atrakce, ale jsou fakt krásný. Dobrá zastávka po cestě do Hilo a k sopkám.

Náhodný záběr bez davů
Klasický pohled s turisty

Makadamské ořechy Mauna Loa

Na Big Islandu můžete navštívit továrnu zpracovávající tyto lahodné oříšky. V době naší návštěvy ale nebyla sezóna, a tak nedělali prohlídky (rozuměj zrovna ořechy nedozrávaly, a tak nebylo co zpracovávat). V obchůdku nakoupíte dárková balení (v supermarketu vyjdou na podobnou cenu), dejte si jejich domácí zmrzlinu a třeba venku v parku uvidíte, jak roste ananas!

Havajská zajímavost – hlasité žáby

Po setmění tu zvukový prostor zabírají žáby. Malinké, údajné omylem přivezné ze střední Ameriky, se tu přemnožily. A kvákají jako o závod. Hlasitost prý na decibely jako vysavač. A u toho spíte. Asi i proto jsme měli u postele špunty do uší. Jenže je rozdíl zvuk přírody a zvuk úklidového nástroje. U přírody se krásně spí, teda alespoň mně.

Dobré jído ve Waikoloa

V tomto městečku jsme se zastavovali několikrát – na jídlo. Je tu dobrej KTA supermarket, kde prodávají výbornou poké bowl (salát ze syrové ryby s rýží), nebo thajské bistro se skvělým avocado curry.

Parker’s Ranch

Jeden z největších rančů v USA. A my sem zavítali na Den nezávislosti. Promenády na koních, americká hymna, stánky a chytání býka na laso (či jak se tato aktivita oficiálně jmenuje). Z velkého parkoviště jsme museli asi 5 minut jít ke vstupu. A hádejte co, komu se chtělo chodit, mohl jet shuttle vláčkem! To u nás na akcích teda nemáme 😀

Proč jet na Big Island

Protože nabízí kvalitní šnorchlování zdarma (na Honolulu za to i zaplatíte), pláže hezčí než na Kauai a větší výběr, místa, kde jednoduše uvidíte želvy a sopky. Jen doufám, že až tam poletíte vy, dostanete se do národního vulkanického parku.

Další články o Havaji: Itinerář Havaj na dva týdny, report z ostrova Kauai

2 thoughts on “Havaj – Big Island, sopky a manta obrovská

  1. Odpovědět
    Simča - 27.4.2022

    Ahoj,
    co je to za pláž, kterou máš na fotce popsanou jako Salt and pepper beach? pod tím názvem jí nemůžu nikde dohledat.
    dík Simča

    1. Tereza Schindlerová
      Odpovědět
      Tereza Schindlerová - 27.4.2022

      Ahoj Simčo, je to Kiholo bay – víc info je v textu nad fotkou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top