Nantes

NANTES – FRANCIE

Udělejte si prodloužený víkend v krásné Francii a mimo Paříž! Z Prahy se do Nantes dostanete za levný peníz, poznáte kulturně bohaté město a ochutnáte speciality Bretaně.

Nantes - pohled na město
Nantes - pohled na katedrálu

Letecky z Prahy do Nantes

Z Prahy se do Nantes dostanete letecky s nízkonákladovými aerolinkami Volotea. Jde o přímý spoj, na který navíc bývají často akce – takže stačí chvíli sledovat webové stránky Volotey a určitě uspějete. Za zpáteční letenku zaplatíte cca 1 700 CZK.

Z nantského letiště se do centra města (zastávka COMMERCE) dostanete buď speciálním spojem (Navette aéroport) za 7.50 EUR, ale můžete zvolit i daleko levnější variantu, a to zakoupit v tomto autobuse jízdenku pouze do stanice NEUSTRIE za 2 EUR a na zastávce v Neustrie přestoupit na tramvaj, která jede až do centra, navíc na stejný lístek, který platí 60 minut! Třetí variantou je pak autobus číslo 98, který jede ze zastávky Aéroport (pár minut pěšky z letiště) až na zastávku PIRMIL, odkud taktéž jezdí tramvaje až do centra a opět lze použít ten samý lístek.

Nantes
Nantes

Co v Nantes dělat

Pokud plánujete delší výlet třeba na týden a víc, vyplatí se půjčit si auto a zajet navštívit zámky na Loiře nebo na druhou stranu k oceánu a do Bretaně. V případě, že si chcete udělat hezký prodloužený víkend, zůstaňte ve městě a užívejte si francouzské gastronomie za menší peníz než třeba v Paříži. V Nantes potkáte zejména francouzské turisty a pár cizinců, není to žádná masovka, takže pro oddech a poznání místního života ideální.

Zámek vévodů z Bretaně (Chateau des ducs de Bretagne)

Poblíž zámku se nachází informační centrum, kde seženete informace o městě, mapu i zarezervujete projížďku lodí pro Loiře. Zámek si po ochozu každý může projít a to zdarma. Samozřejmostí jsou i komentované prohlídky.

Nantes - zámek vévodů z Bretaně
Nantes - zámek vévodů z Bretaně

Pohybující se slon v nadživotní velikosti

Vydejte se na procházku na ostrov na Loiře – Ile de Nantes, na kterém se nachází slavné muzeum Machines de l’Ile. Kromě prostorných hal plných moderního umění se zde můžete venku svézt na velikánském pohybujícím se slonovi nebo třípatrovém kolotoči. Dále pak pokračujte procházkou až na Quai des Antilles, kde si můžete dát oběd v kantýně (LA CANTINE).

Nantes - ile de machines, pohybujici se slon
Nantes - věžák Bretaň

Výhled ze skybaru věžáku Tour Bretagne

Využijte možnosti vyvézt se zdarma výtahem až do 32. patra věžáku Tour Bretagne, odkud se vám naskytne pohled na město ze všech stran. Právě v 32. patře se nachází bar LE NID – česky HNÍZDO, který je dle svého názvu vyzdoben stolky ve tvaru vajíčka a když zhlédnete z věže dolů na střechy domů, sem tam si všimnete rozplesklého vejce.

Nantes - la Tour Bretagne
Nantes - kostel
Nantes - cesta ze zámku vévodů

Nedělní oběd ve čtvrti Trentemoult

Což takhle se projet po Loiře na lodičce za cenu běžného lístku na MHD? Vydejte se na oběd do čtvrti Trentemoult, kde řeku Loiru lemuje několik restaurací. Přívoz jezdí pravidelně, i v neděli až 3 x do hodiny, a vyráží z mola nedaleko MHD zastávky GARE MARITIME. Cesta trvá něco kolem 10 minut.

Nantes - přívoz do Trentemoult
Nantes - k pivku zde často dostanete malé tapas

Procházka kolem řeky ERDRE

Kromě Loiry městem Nantes protéká také řeka Erdre, jejíž okolí k procházkám přímo vybízí. Nezapomeňte se mrknout také na ostrůvek L’Ile de Versailles, který svou bohatou flórou připomíná botanickou zahradu. Erdre, ještě předtím, než se vlévá do Loiry, protéká tunelem Saint Félix, kterým se lze vydat i na lodi. Projížďky nejen tunelem rezervujte asi nejlépe v informačním centru hned vedle zámku vévodů z Bretaně, ale můžete i na webové stránce informačního centra.

Nantes - pohled z obřího kola
Nantes - na kole

Nedělní blešáky a jiné trhy

V neděli v Nantes narazíte na plno trhů, ať už s ovocem, zeleninou, sýry či mořskými plody, ale také s použitým zbožím.

Nantes - střechy domů
Nantes při západu slunce

Jídlo v Nantes

V Nantes nesmíte vynecat bretaňské palačinky – sladké (crepes) i slané (galettes) se skleničkou cideru. Kromě klasických restaurací v Nantes najdete i fastfood TY CREP zaměřený právě na palačinky – rychlý a levný oběd!

Nantes - slaná palačinka jambon-fromage-oeuf
Nantes - sladká palačinka med a citron

Na kafíčko či dopolední brunch si zajděte do legendární kavárny LA CIGALLE, která je proslulá svým úchvatným interiérem – ale pozor, lepší je udělat rezervaci, aby vás neposadili ven, když právě zde jde o interiér.

Nantes - macarons

Nantes - kafíčko ve skybaru Le Nid
Nantes - francouzské bagety
Nantes - chléb

Nantes - zelená linie táhnoucí se po zemi vás proved městemNantes

Nantes - trhy
Nantes - Quai des Antilles
Nantes 2
Nantes - starožitnictví
Nantes - palačinkový wrap z fastfoodu
Nantes - místní fastfood s palačinkami, Ty Crep
Nantes - papriky na trhu

1 thought on “Nantes

  1. Odpovědět
    Jídlo na cestách - 12.10.2022

    Z Nantes je to kousek do Guérande, kde jsou solné pláně. Ty stojí rozhodně také za návštěvu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top