Madeira

MADEIRA

Na Madeiru se dostanete přímým letem s Eurowings, případně z Vídně s Wizzair. Možná jste někde četli o tom, že tamní letiště je nebezpečné – ničeho se nebojte, nejspíš ani to ani nepoznáte. Na Madeiru se vydejte kdykoliv, je to ostrov věčného jara, bude se vám tam líbit v kterékoliv části roku.

MADEIRA

Obecně o MadeiřeCo navštívit na ostrově MadeiraItinerář: Madeira za týdenLevády na MadeiřeGastronomie na MadeiřeDoprava na MadeiřeVýšlap na nejvyšší horu Pico Ruivo

Letecky na Madeiru

Na Madeiru jsme na konci března 2017 letěli za 3 800 CZK s KLM přes Amsterdam, kde jsme kvůli tak super ceně měli tam i zpět dlouhý přestup. Cestou tam jsme mrkli do města a při cestě zpátky jsme akorát došli pěšky do hotelu CitizenM vedle letiště a ráno zase zpět. Další varianta je přes Londýn – z Londýna na Madeiru létá nízkonákladová společnost Easy Jet. Do Londýna se s Easy Jet dostanete lehce, takže tato možnost je asi nejpřijatelnější. Letět se dá také z Prahy do Lisabonu a z Lisabonu na Madeiru – ale pozor na lisabonské letiště – je pověstné ztrácejícími se zavazadly. Nejvhodnější cestou zůstává stále přímý let Praha-Funchal (hlavní město Madeiry), který od května do listopadu provozuje společnost Travel Service. Tato varianta je už trochu dražší.

Doprava po Madeiře – auto či bus?

Cestování po ostrově Madeira je o spousta vyhlídkách (miradouros), místech v přírodě a levádách. Proto se neobejdete bez auta. Půjčení auta na Madeiře může vyjít o dost levněji, pokud si auto zamluvíte přes internet již předem – kvůli parkování a úzkým a klikatým uličkám bookujte malé auto. Počítejte se zvýšenou spotřebou benzínu, který cenově vychází velmi podobně jako v ČR. Za pět dní projedete nejméně 60 EUR. Některé výlety se ale dají zvládnout i autobusem. Čtěte více o autobusech a lanovkách na ostrově Madeira.

Jídlo na Madeiře

Ochutnejte kuželnatky, espadu a další mořské plody, vyzkoušejte koktejl poncha nebo poznejte nové druhy ovoce, jako je anona či pitangas. A nezapomeňte na slavný bolo de caco! Zjistěte více o tom, co si na Madeiře dát k jídlu.

Lapas - kuželnatky
Nápoj Poncha

Na Madeiře je mnoho restaurací, které servírují místní speciality. Pokud nechcete něco vyloženě turistického, vyplatí se si zajet mimo Funchal do menších vesniček. Na malé typické restaurace narazíte při projížďce po Madeiře často. Na drahou polovičku jistě zapůsobíte návštěvou restaurace na náhorní plošině Paul da Serra. Zůstanmete-li přes den ve Funchalu, zajděte si na denní menu, které vychází na velmi přiznivá 4 až 10 EUR.

Počasí Madeira

Počasí je na Madeiře velmi přívětivě celoročně. Byla jsem tam v létě, v prosinci a v březnu. V létě vedro, v prosinci dole příjemných 20 a na horách zima, v březnu dole ve Funchalu 23 a na horách nám taky přálo – slunko svítilo. Ideální doba pro pěší turistiku je prosinec/leden, kdy teploty v nížinách dosahují kolem 20 stupňů. V horách je sice chladněji, ale zase se vyhnete davům turistů. V létě v horách mít problém s vysokou teplotou nebudete, ale na levádách by vám mohlo být až příliš horko. Nejnižší průměrná teplota na Madeiře je v období leden až březen. Výhodou madeirského klimatu je, že ani v zimě nebývají velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí.

Kde se na Madeiře ubytovat

Madeira je turistickou destinací, a tak je zde mnoho hotelů. Většina lidí se ubytovává přímo ve Funchalu – večer to tu žije nejvíce a je tu největší výběr restaurací, barů a také obchodů. Zahledejte ubytování s hodnocením nad 9 nebo zkuste najít celý apartmán/domek přes Airbnb.com.

Kdo na Madeiru jede za klidem, nechť vyzkouší třeba vesničku Jardim do Mar, kde se lze ubytovat v Guesthousu MAKTUB (cena za osobu na noc je 15 EUR ve společném pokoji, 30 EUR v individuálním). Příkladem možnosti pronájmu celého domu (velmi časté na Madeiře) je Sofia’s place – také v Jardim do Mar.

Madeirská kultura a zábava

Centrum všeho dění je ve Funchalu, kde je většina muzeí, festivalů, barů a diskoték. Jedna z nejznámnějších diskoték je Vespas nebo Copacabana. Často také narazíte na skupiny mladých hudebníků a tanečníků předvádějící tradiční madeirské tance zvané Bailinho da Madeira.

Bailindo da Madeira
Tradiční tance Madeira

Květinový festival a ohňostroje

Madeira je proslulá velkým počtem festivalů a slavností. Mezi nejznámnější patří květinový festival, který se tradičně koná na jaře, kdy ostrovní bujará flora kvete jako divá. Madeiře se říká také květinový ostrov, protože při pouhé procházce místní přírodou narazíte na květiny barev celého spektra. Ve volné přírodě tu najdete třeba také oblíbené strelície.

Dalším velmi oblíbeným momentem v roce je Silvestr a oslavy s koncem roku spojené. Na Madeiře máte jedinečnou možnost zhlédnout jeden z nejvyhlášenějších novoročních ohňostrojů. Navíc při troše odvahy se dokonce vykoupete, protože počasí tu je i v zimě pro nás, Čechy, víc než přívětivé.

Levády

Během dne stojí za námahu si projít jednu ze spousta levád, co jsou na Madeiře (cestičky podél zavlažovacích toků). Není to náročné, protože to je po rovině. Nezapomeňte fotoaparát, protože tak pěkná panenská příroda se jen tak někde nevidí.Čtěte více o levádách na Madeiře.

Levády na Madeiře
Leváda na Madeiře

Pro náročnější Madeira nabízí své hory, které se tyčí až do výše 1862m. Výšlap na nejvyšší horu Pico Ruivo přes Pico Areiro zabere celý den a pěkně vás unaví. Odměnou vám budou neopakovatelné výhledy na celý ostrov.

Paragliding Madeira

Na Madeiře se dá provozovat také paragliding sa slušnou cenu zhruba 80 EUR. Paragliding na Madeiře je výjimečný, protože se vznášíte nad krásnou přírodou a nad mořem. Více na www.madeira-paragliding.com

Další inspirace k Madeiře

O Madeiře píše také Yuhů na svém blogu – může posloužit jako další inspirace.

Obecně o MadeiřeCo navštívit na ostrově MadeiraItinerář: Madeira za týdenLevády na MadeiřeGastronomie na MadeiřeDoprava na MadeiřeVýšlap na nejvyšší horu Pico Ruivo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top